Megküzdési módok, technikák a gyász, veszteség feldolgozása során

Megküzdési módok a gyász feldolgozása során

Vannak általánosan elfogadott és ismert technikák és vannak olyanok, amiknél mindenki saját magának dönti el, hogy számára az segítő, elfogadható-e.

Leggyakoribb megküzdési módok a gyász feldolgozása során

Egyéni gyászkísérés

Jellemzően sokat segít az egyéni gyászkísérés, hiszen ott személyre szabottan, a gyászolóra fókuszáltan történnek a beszélgetések, zajlanak le a folyamatok. Ez lehet egy rövidebb folyamat, 10 alkalom, de lehet, hogy tovább tart a segítségnyújtás. Sokban attól függ, hogy a gyászoló milyen élethelyzetben van, a gyásza melyik fázisba esik.

Csoportos gyászkísérés

A csoport másképp segít: elsősorban a sorsközösség, ami összeforrasztja a csoporttagokat. Másrészt egymástól is hallanak, tanulnak megküzdési módokat.

Új perspektívák mutatkoznak meg. Nekem ez az egyik kedvenc módszerem. Hogy miért? Kísérőként látom, ahogy megnyílnak egymásnak a gyászolók, megosztják örömeiket, bánataikat.

Valahogy az együtt sírunk együtt nevetünk érzés marad meg. Mert a közhiedelemmel ellentétben a gyászcsoport nem csak arról szól, hogy sírunk.

Nagyon is megjelenik a humor, akár a halottal kapcsolatos történetben, de akár a temetéssel kapcsolatban is. Vannak megható pillanatok, vannak mély csendek, aha-élmények, rácsodálkozások, és a legtöbb esetben a csoportalkalom végén úgy válunk el egymástól, hogy megkönnyebbülünk mindannyian.

Az egyéni és a csoportos gyászkísérés esetén is fontos, hogy legyen egy előbeszélgetés, szűrés.

Miért? Mert nekünk, szakembereknek támpontot ad a beszélgetés arra, hogy a gyászoló milyen állapotban van, mennyire együttműködő, mennyire látja reálisan a saját élethelyzetét.

Ha kiugróan rossz a helyzet, akkor bevonunk pszichológust, akár pszichiátert is. Az előbeszélgetéssel a saját kompetencia határainkat is felmérjük. Amit még szoktam mondani, az is fontos, hogy akár csoportos, akár egyéni munkáról van szó, legyen egyfajta kémia a segítő és a gyászmunkát végző között: értsük egymást, a segítő rá tudjon hangolódni a gyászolóra.

Egyéb megküzdési technikák a veszteség feldolgozásához

Ami még rengeteget segít, az a művészetterápia bármely formája: írás, olvasás, filmek, képek nézése, készítése, festés, rajzolás, fényképezés. Bármi, amiről úgy gondoljuk, hogy kifejezi, ami most bennünk van.

Ugyanígy a mozgás is rengeteget javít a közérzetünkön, legyen szó sportról, táncról, vagy egyszerűen csak egy sétáról.

Van, aki ilyenkor háziállatokat vesz magához (például az elhunyt férj pótlékaként). Rengeteg örömöt tudnak ezek a kis állatok hozni az életünkbe.

Az is egy megküzdési stratégia, hogy a gyászoló önkéntes munkát keres magának: a munkaterápia létező fogalom. Az viszont fontos, hogy ne a fájdalom helyett, hanem mellette dolgozzunk (legyen idő megállni és átérezni, hogy miben vagyunk). És ez rengeteg örömöt is adhat az életünkben.

Veszteség ért?

Tudd, hogy nem vagy egyedül. Gyászkísérőként segítek, hogy megéld a pillanatot, és abban is, hogy újra lásd az élet napos oldalát is.