landscape 4337228 1920 masolata

Igen, az idő jellemzően szinte mindig segít a gyászban. 

Orvos-Tóth Noémit idézem: „A gyász nem múlik el. Nem múlik el, csak körbenövi az élet.” Ez nagyon igaz. Az egy éves gyász időszak is abban segít, hogy megtanuljunk a másik nélkül élni. Megtapasztaljuk, hogy az egyes ünnepeket már a szerettünk nélkül éljük át, legyen szó egy születésnapról, névnapról, évfordulóról, Karácsonyról, Húsvétról.

Mi változik? 

Amiben viszont sokat tévednek: úgy gondolják, hogy az idő előrehaladtával folyamatosan jobban lesznek. A gyászfolyamat nem így működik. Vannak jobb és rosszabb napok is. Mondok egy példát: tegnap már úgy éreztem, hogy milyen jól vagyok. Végre sütött a nap, kimentem a természetben kirándultam egy jót a barátaimmal. Jól is aludtam. Reggel felkelek, bekapcsolom a rádiót, és meghallom a közös számunkat. Egyből lelomboz az egész, rossz kedvem lesz, sírok. Ez normális? IGEN, nagyon is. 

Milyen a gyászfolyamat? 

Az egész folyamat hullámzó Ugyanakkor ezek a fent-lent állapotok közötti kilengés jó esetben egyre kisebb lesz. Egyre kevésbé kerül a gyászoló mélypontra, ha hagyja, hogy a mélyponton kijöjjön belőle a fájdalom. De ha még nem tart ott, akkor a düh, a harag megélése is sokat viszi előre.

Ha ez nem megy egyedül, érdemes szakemberhez fordulni.